Vær opmærksom når du skal låne penge

18 januar 2022
Niels Geckler

editorial

Næsten alle mennesker har på et eller andet tidspunkt i deres liv behov for at låne penge. Når det sker vil man helst have lånet så billigt og på så rimelige vilkår som muligt.

Der er mange forskellige typer af udbydere, når det kommer til udlån af penge. Der er dels de klassiske banker med fysiske filialer, hvor af mange kan spore deres historie helt tilbage til 1800-tallet. Dertil kommer en række nyere full service banker med samme produkter på hylden, men som udelukkende opererer via internettet uden fysiske filialer. 

Ud over bankerne er der et stort online udbud af kvik- og forbrugslån, som disse ret let tilgængelige privatlån uden sikkerhed kaldes. Her foregår hele ansøgningen om lån via en hjemmeside og det går meget stærkt – også med at få pengene udbetalt. Imidlertid er disse let tilgængelige forbrugslån uden pant i noget forholdsvis dyre i renter og omkostninger.

lån

Kreditvurdering og RKI kan bremse låneansøgeren

Det er et lovkrav til både banker og online udbydere af forbrugslån, at de foretager en kreditvurdering af alle ansøgere om lån. Det vil sig, at de skal indhente oplysninger om indkomster og anden gæld og i det hele taget skal sikre sig, at ansøgeren har en rimeligt realistisk chance for at kunne betale de månedlige ydelser på lånet. Målet er at undgå, at alt for mange ender i uoverskuelig og uhåndterlig gæld, som de ikke er i stand til at komme ud af igen.

Hvis man er registreret i det der hedder RKI er det meget, meget svært at få lov at låne penge. Det er populært sagt et register over dårlige betalere, hvor mange danskere er blevet indberettet til, fordi de ikke har været i stand til et ikke har villet betale ydelserne på deres lån. Såvel banker som andre udlånsvirksomheder bruger i meget stor udstrækning RKI til at screene ansøgere af lån.